22.02.2009 – Z. Κλ. Γιούνκερ: «Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν απειλείται με χρεοκοπία»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

«Δεν βλέπω άμεσο κίνδυνο αδυναμίας μιας ευρωπαϊκής χώρας για την αποπληρωμή του χρέους της», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία συμμετείχαν τα ευρωπαϊκά κράτη της G-20.

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου – την οποία συγκάλεσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για την προετοιμασία της Συνόδου G-20 (των αναπτυγμένων βιομηχανικών και των μεγάλων αναδυόμενων χωρών) – επιδίωξαν να αποδραματοποιήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία, λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία υποχρεούνται να δανείζονται στις διεθνείς χρηματαγορές.

Στην τελική κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι ηγέτες της ΕΕ, ορισμένοι από αυτούς – όπως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν-Πέτερ Μπαλκενέντε – αναφέρθηκαν γενικά στην αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης μέσα στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο – που ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν εντός της Ευρωζώνης – απέφυγε μία καθαρή απάντηση, αναφερόμενος στην ισχύ του ευρώ και στο γεγονός ότι χωρίς το ευρώ τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Πιο συγκεκριμένος υπήρξε ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – που συμμετείχε στη διάσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου της ”Ευρωομάδας” – διαβεβαιώνοντας ότι «άμεσα» καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας.

Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία υποχρεούνται να δανείζονται, ο κ. Γιούνκερ απάντησε πως «δεν βλέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης».

«Οι χώρες μέλη γνωρίζουν ότι είναι κατά πρώτο λόγο οι ίδιες υπεύθυνες να βρουν λύσεις για τον προϋπολογισμό και την οικονομία τους», πρόσθεσε. «Η αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου χρεοκοπίας είναι πρωταρχικά εθνική ευθύνη της κάθε χώρας αλλά πέραν αυτού η Ευρωπαϊκή Ένωση -και ειδικότερα οι χώρες της Eυρωζώνης- ήταν πάντοτε σε θέση να αντιδρά σε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι δεν βλέπω έναν άμεσο κίνδυνο», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *