28.02.1986 – Ο Ούλοφ Πάλμε νεκρός…

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Πριν από 32 χρόνια, επιστρέφοντας -πεζή και χωρίς σωματοφύλακες- από τον κινηματογράφο, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε με τη γυναίκα του Λίσμπετ, δέχθηκαν επίθεση από άγνωστο άνδρα, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον τους αφήνοντας τον Πάλμε νεκρό και τη σύζυγό του βαριά τραυματισμένη.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, έγινε διεθνώς γνωστός εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα ανάπτυξης του Τρίτου Κόσμου, ασκώντας κριτική προς τις διάφορες μορφές νέο-αποικισμού και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, καθώς και για την σθεναρή υποστήριξή του στα κοινωνικά κινήματα.

Οι διακηρύξεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο αγώνας του για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών και τον πυρηνικό αφοπλισμό των μεγάλων δυνάμεων, τον κατέστησαν στη συνείδηση του κόσμου ως “άτυπο πρεσβευτή της ειρήνης”. Χαρακτηρισμός που θα τεκμηριωθεί απόλυτα το 1980, όταν ο ΟΗΕ του ανέθεσε επισήμως τη διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ιράκ – Ιράν για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Ο Ούλοφ Πάλμε, φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο στις 22 Μαΐου 1984 ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία της “Κίνησης των Έξι για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό”, αποκαλούσε συχνά ”δεύτερή του πατρίδα” την Κρήτη, όπου, ως επίτιμος δημότης της κοινότητας Μοχού του Ηρακλείου, συνήθιζε να περνά για κάποια χρόνια τις διακοπές του.

Την ηµέρα της κηδείας του, εκτός από τη Σουηδία, είχαν ανακηρύξει επίσημο πένθος η Αργεντινή και η Ινδία, ενώ, την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας, σύμφωνα με επιθυμία της συζύγου του, ακουγόταν ο ”Καημός” του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, με τον τρόπο που τον απέδιδε ο Έλληνας σολίστας του μπουζουκιού Γρηγόρης Τζιστούδης.

Η δολοφονία του παραμένει, έως σήμερα, ανεξιχνίαστη…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *