05.03.2009 – Διάγγελμα του Κ. Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Το πλαίσιο για συναίνεση, το οποίο συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς σε συναντήσεις που είχε εκείνη την ημέρα μαζί τους, παρουσίασε ο -τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση των κομμάτων στο αίτημα για συναίνεση, ενώ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της υπευθυνότητας και πως κάθε κόμμα είναι υπεύθυνο για τις επιλογές και τις πράξεις του.

Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος του Κ. Καραμανλή, ήταν το εξής:

«Η οικονομική κατάσταση, σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει την απόλυση, μέσα στο χρόνο, 50 εκ. εργαζόμενων, από τους οποίους 3,5 εκ. στην Ευρώπη.

Υπάρχει, σε όλες τις χώρες, έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας.

Οι συνέπειες της κρίσης πλήττουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αποδεικνύεται κρίσιμο το γεγονός ότι, στα προηγούμενα πέντε χρόνια, μειώσαμε το δημόσιο έλλειμμα, περιορίσαμε την ανεργία, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας πάντως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας, κυρίως, του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που κληρονομήσαμε. Χρέος, για τους τόκους του οποίου καταβάλλουμε περίπου 12 δις ευρώ το χρόνο.

Το μεγάλο αυτό βάρος περιορίζει σοβαρά τις δυνατότητες της Οικονομίας μας και είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος.

Απαιτεί επαγρύπνηση, ένταση προσπαθειών, ετοιμότητα και βεβαία απαιτεί την αναγκαία ευελιξία για να γίνουν όπου χρειαστεί οι απαραίτητες προσαρμογές και βελτιώσεις.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο που εφαρμόζουμε περιλαμβάνει τρεις άξονες:

– Πρώτον, την ανάπτυξη, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς.

– Δεύτερον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και–

– Τρίτον, τη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Η ισορροπία ανάμεσα στους άξονες αυτούς είναι επιτακτικά επιβεβλημένη και η διασφάλισή της απαιτεί δύσκολες αποφάσεις, υπευθυνότητα από την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις, συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων.

Είχα σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Δεν περιμένω βέβαια να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Δεν περιμένω να εγκαταλείψουν τα κόμματα τις θέσεις τους. Δεν περιμένω να παραμεριστούν όλες οι διαφορές.

Πιστεύω όμως -και το πιστεύω βαθιά- ότι στις έκτακτες συνθήκες της διεθνούς κρίσης μπορούμε και οφείλουμε να επιτύχουμε μια ευρύτερη συνεννόηση. Να αφήσουμε στην άκρη τις στείρες αντιπαραθέσεις. Το ‘’όχι σε όλα’’. Συνεννόηση που αφορά τα βασικά, τα ουσιώδη, τα αυτονόητα.

Ένα πλαίσιο συνεννόησης που προσδιορίζεται από έξι στοιχειώδεις παραδοχές:

1ον: Τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Κανόνες που έχουν συναποφασισθεί και με τη δική μας συμμετοχή και ισχύουν για όλα τα μέλη της.

2ον: Κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας αποτελεί διαχρονικά το υψηλό δημόσιο χρέος. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με προγραμματισμό και συντονισμένη προσπάθεια.

3ον: Η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με κεντρικό εργαλείο τον αποτελεσματικό περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο.

4ον: Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας μας.

Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα ήταν πράξη ανευθυνότητας και πιθανόν επικίνδυνη για την οικονομική σταθερότητα.

5ον: Μέσα στα όρια αυτά, είναι αναγκαίες ειδικές και στοχευμένες δράσεις, αφενός αναπτυξιακές στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται πιο άμεσα (όπως ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις), και αφετέρου κοινωνικές δράσεις με την εξάντληση κάθε δυνατότητας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

6ον: Όλοι έχουμε υποχρέωση αυτοσυγκράτησης. Να μην ενθαρρύνουμε εξωπραγματικές διεκδικήσεις. Βεβαίως, κάθε κοινωνική, κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διατυπώνει τα δικά της αιτήματα. Ωστόσο, στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανταγωνισμό πλειοδοσίας.

Δυστυχώς, δεν διαπίστωσα σήμερα να υπάρχει διάθεση συνεννόησης ακόμη και σε αυτά τα αυτονόητα σημεία και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία που θα έπρεπε να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.Κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών του.

Για την Κυβέρνηση δίλημμα δεν υπάρχει.

Έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Και σε αυτό το δρόμο επιμένουμε.

Για μας η Οικονομία, ειδικά τώρα, είναι μεγάλη εθνική υπόθεση.

Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να εργαστούμε σκληρά για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *