19.03.2010 – Γ. Παπακωνσταντίνου: «Εμείς σκοπεύουμε να σουβλίζουμε αρνί το τριήμερο του Πάσχα»…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

«Πρώτα από όλα πρέπει να κάνουμε κάτι για τα δικά μας προβλήματα. Χρειάζεται σήμερα να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Και αυτό κάνουμε, δουλεύοντας πολύ εντατικά προς όλες τις κατευθύνσεις», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «αυτό θέλει να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση, να τα λύσουμε πραγματικά, όχι να τα καλύψουμε. Και βέβαια, με την προσπάθεια που γίνεται να πιάσουν τόπο όλα αυτά που σήμερα ζουν οι Έλληνες πολίτες, όλες οι θυσίες που είναι αναγκασμένοι να κάνουν. Οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες αυτή τη φορά, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές».

Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματα της χώρας με την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων, αλλά όχι ζητώντας την με μια λογική που δεν αποδέχεται το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα.

«Πέρα από το να καταγγείλουμε τη στάση συγκεκριμένων χωρών, πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε(…) Να αναγνωρίσουμε αυτό το περιβάλλον και μέσα σε αυτό, με βασικό κριτήριο τα εθνικά μας συμφέροντα, να επιχειρήσουμε να βρούμε λύσεις(…) Διότι ό,τι και να πούμε, σε όποιον και να ρίξουμε το φταίξιμο η πραγματικότητα είναι μία. Και η πραγματικότητα είναι ότι μία χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με ένα έλλειμμα 30.000.000.000 ευρώ και με ένα χρέος 300.000.000.000 ευρώ(…) Αυτό το έλλειμμα μόνο εμείς μπορούμε να το μειώσουμε -κανένας άλλος για μας- και αυτό το χρέος μόνο εμείς μπορούμε να το ελέγξουμε(…) Τα προβλήματα των άλλων δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας για εμάς. Εμείς οι ίδιοι να λύσουμε τα προβλήματά μας. Να τα λύσουμε μόνοι μας κατ’ αρχάς και να τα λύσουμε πραγματικά, όχι να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί, ούτε να τα διαχειριστούμε επικοινωνιακά», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Περιγράφοντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό, τόνισε πως η χώρα έχει δεχθεί έντονα αρνητική δημοσιότητα με αφορμή την κατάσταση των δημοσιονομικών της και τις αποτυχημένες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων: «Βρισκόμαστε συχνά στο επίκεντρο των αρνητικών δημοσιευμάτων που πληγώνουν περαιτέρω την ήδη πληγωμένη αξιοπιστία της Ελλάδας, επηρεάζοντας τις εξελίξεις στις αγορές και στο κόστος δανεισμού της χώρας», σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί επωφελούνται και κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας, παίζουν παιχνίδια ευρύτερα εις βάρος του ευρώ και τροφοδοτούν πρόσθετες επιθέσεις».

Επικαλέστηκε μάλιστα μια «ανύπαρκτη είδηση» -της προηγούμενης ημέρας- περί   «υποτιθέμενης προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ το τριήμερο του Πάσχα», η οποία είχε «αποτέλεσμα την εκτίναξη των σπρεντς, μέσα σε μία ημέρα, σε πρωτόγνωρα επίπεδα».

«Εμείς σκοπεύουμε να σουβλίζουμε αρνί εκείνες τις ημέρες», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι «είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχουν εγκαταλειφθεί ποτέ οι προσπάθειες να λυθεί, είναι πάντα για εμάς ανοικτό», ενώ, σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε: «Γνωρίζετε πολύ καλά τις θέσεις και τις απόψεις που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. Το έχω παρομοιάσει πολλές φορές ως προς την ανάγκη να υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα γεμάτο πιστόλι. Να μη χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά να είναι πάνω στο τραπέζι».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά για την αποκατάσταση του ονόματος της χώρας, του κύρους και της αξιοπιστίας της, που, έχει τρωθεί, από τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές της περιόδου 2004-2009 από την κυβέρνηση της ΝΔ: «Είναι, όμως, γεγονός ότι το πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, που δυστυχώς άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, δημιουργεί μία πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή. Μία λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτό που μπορεί και δικαιούται η χώρα μας να διεκδικήσει και σε αυτό που εκλαμβάνεται από άλλους, ως σημαία ευκαιρίας για να αποφύγει να λύσει το δικό της πραγματικό πρόβλημα.

Η κερδοσκοπία έχει δυσκολέψει το πρόβλημά μας. Δεν ευθύνεται, όμως, αυτή για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Και βέβαια, όλες οι κινήσεις για περιορισμό των κερδοσκοπικών, καιροσκοπικών κινήσεων, που γίνονται σε βάρος της χώρας μας, δεν θα μπορέσουν να λύσουν το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα θα το λύσει η Ελλάδα, θα το λύσει η σημερινή κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει», διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καταλήγοντας: «Ήδη, ακουγόμαστε ευρωπαϊκά πιο δυνατά, ήδη έχουμε αρχίσει να αντιστρέφουμε μια πορεία αναξιοπιστίας και ανυποληψίας της χώρας, ήδη μπαίνει η χώρα σε μια τροχιά βιώσιμων δημοσίων οικονομικών, θα επιμείνουμε σε αυτήν την πορεία και είμαστε σίγουροι ότι είναι μια πορεία η οποία θα φέρει αποτελέσματα».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *