20.03.1975 – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ”Δεν θα προτιμούνται προνομιακά τα παιδιά των γερμανοντυμένων για δημόσιοι υπάλληλοι”…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Από ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε πριν από 43 χρόνια στην εφημερίδα ”ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ”, πληροφορούμαστε ότι: «Η Βουλή συνέχισε χθες την επεξεργασία του νομοσχέδιου για τους δημόσιους υπάλληλους, με τη συζήτηση των ειδικών διατάξεών του και την επιψήφιση των άρθρων του.

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανυπαρξία κάθαρσης στο χώρο των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και τα ημίμετρα που παίρνονται σχετικά με το νομοσχέδιο(…)

Μιλώντας πάνω στο άρθρο 9, το σχετικό με τις προτιμήσεις στο διορισμό δημοσίων υπαλλήλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Κάππος είπε ότι ”με τη διάταξη αυτή εισάγονται στη δημόσια υπηρεσία παιδιά αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αλλά η δικτατορία αναγόρευσε σε αγωνιστές της εθνικής αντίστασης τους συνεργάτες των Γερμανών και των Ιταλών.

Με το νομοσχέδιο τα παιδιά αυτών θα προτιμούνται απέναντι σε άλλους υποψήφιους.

Η κυβέρνηση πρέπει το ταχύτερο να φέρει στη Βουλή νόμο που να καταργήσει το χουντικό νόμο 199 και να στερήσει τις συντάξεις απ΄ όλους αυτούς”.

Ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ράλλης, έκανε δεκτή την πρόταση του σ. Κάππου και απάλειψε την -σχετική με τους δήθεν αγωνιστές της εθνικής αντίστασης- παράγραφο του άρθρου 9(….)

Εν τούτοις, ο κ. Γ. Ράλλης φάνηκε να συμπλέει με τη γενική γραμμή της κυβέρνησης να επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους και να εφευρίσκει ελαφρυντικά για τους χουντικούς, λέγοντας πως οι ελάχιστοι που ήταν επιστήμονες των υποχρεώσεών τους θα τιμωρηθούν, αλλά δε μπορούμε να ζητούμε από όλους να γίνουν ήρωες, εφόσον είχαν οικογένεια, είχαν παιδιά, έπρεπε να επιζήσουν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *