21.03.1997 – Ο Κώστας Καραμανλής νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου συνεδρίου του κόμματος Γεώργιος Ράλλης, ο Μακεδόνας πολιτικός συγκέντρωσε τις προτιμήσεις 2.350 συνέδρων έναντι 1.048 ψήφων που έλαβε ο αντίπαλός του Γιώργος Σουφλιάς και 38 λευκών ψηφοδελτίων.

Είχε προηγηθεί ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας, στον οποίον, από 3.457 ψηφοδέλτια έλαβαν ο Κώστας Καραμανλής 1.408, ο Γιώργος Σουφλιάς 1.055, ο Μιλτιάδης Έβερτ 876 και ο Βύρων Πολύδωρας 118.

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, τόνισε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και μεγάλη στιγμή για τον ίδιο την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος.

Κηρύσσοντας δε την έξοδο του κόμματος από την κατάσταση της εσωστρέφειας και των διακρίσεων, ο κ. Καραμανλής τόνισε χαρακτηριστικά: ” Έγινε ένα σημαντικό βήμα για να βάλουμε στην άκρη όλα εκείνα που μας τραυμάτισαν στο χθες. Αν απλώς εκλέξαμε κάποιον πρόεδρο για να αρχίσουμε πάλι τα ίδια τα γνωστά, τότε θα έχουμε χάσει μια μοναδική ευκαιρία. Τότε θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων και η κρίση όλων εκείνων που δεκαετίες πονάνε και στηρίζουν αυτή την παράταξη αφιλοκερδώς και με θυσίες, θα είναι βαριά και αμείλικτη”.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Σουφλιά, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι τρέφει γι’ αυτόν αισθήματα αγάπης και σεβασμού και πως ποτέ δεν τον αντιμετώπισε ως αντίπαλο, αλλά αντίθετα ως φίλο και συνεργάτη.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης υποσχέθηκε να στηρίξει το νέο πρόεδρο στα καθήκοντά του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας ”έδωσε και θα δώσει το παρών στο κόμμα και θα σταθεί δίπλα στο νέο αρχηγό”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *