18.04.2012 – Ευ. Βενιζέλος: «Το ”λεφτά υπάρχουν” ήταν λάθος»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Τα τρία μεγάλα θέματα είναι πως διαχειριζόμαστε το Μνημόνιο, πως διαχειριζόμαστε όλα τα μεγάλα θέματα πέραν του Μνημονίου και πως θα κυβερνηθεί η χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ”MEGA”, τονίζοντας, παράλληλα: «Ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ας αξιολογήσει τις υπαρκτές προτάσεις, την δική μου και του κ. Σαμαρά, χωρίς να ασχολείται με το παρελθόν».

«Το ”λεφτά υπάρχουν” ήταν λάθος, λάθος για την παράταξη, λάθος για τη χώρα, νομίζω ότι χαλάρωσε τα αντανακλαστικά και της Κυβέρνησής μας μετά τις εκλογές και της κοινωνίας, δημιούργησε προσδοκίες. Χαθήκαν οι ρυθμοί, έπρεπε να κινηθούμε πολύ ταχύτερα. Τώρα βλέποντας τα πράγματα αναδρομικά αντιλαμβανόμαστε ότι έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που θα έπειθαν και τις αγορές, αλλά και κυρίως μέτρα τα οποία θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή. Ήταν λάθος που είχε χαλαρώσει η αντίληψή μας και νομίζαμε ότι μπορούσαμε με ήπιο τρόπο ή ακόμη και με παροχές -επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης για παράδειγμα- να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος, αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν  στα 2.5 χρόνια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

«Ζήτησα συγνώμη. Και είμαι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε συγνώμη», επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, ερωτηθείς εάν εκτός από την «συγγνώμη» του στον ελληνικό λαό «συγχωρεί και τον Γιώργο Παπανδρέου», είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι δεν γνωρίζει άλλη τέτοια πράξη ανάληψης πολιτικής ευθύνης.

Επισημαίνοντας ότι η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο κατ’ ανάγκη, ο κ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τι έγινε στις διαπραγματεύσεις εκείνης της περιόδου και πρόσθεσε πως ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τραγωδία το γεγονός ότι στο ΔΝΤ έχει προσφύγει η ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε το πρώτο Μνημόνιο ελλιπές, καθώς βασίστηκε στο ότι το χρέος της χώρας θα καθίστατο βιώσιμο χωρίς μείωση, “κούρεμα” και PSI.

«Εάν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που διαπραγματεύθηκε και μάλιστα διαπραγματεύθηκε σκληρά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι εγώ. Δεν είμαι το καλό παιδί. Έχω σχέσεις σεβασμού και φιλίας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για τις σχέσεις του με το διεθνές οικονομικό επιτελείο, ενώ, κάνοντας λόγο για τη στάση του στο θέμα του δημοψηφίσματος, που είχε εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου το 2011, υπογράμμισε: «Το δημοψήφισμα ήταν μια εσφαλμένη εκτίμηση. Αιφνιδιάστηκα με την εξαγγελία που έγινε για το δημοψήφισμα και προσπάθησα μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου να διαμορφώσω ένα πλαίσιο, ότι εντάξει να το δούμε κι αυτό, αλλά μετά τη συμφωνία, μετά το PSI, αφού ολοκληρωθούν όλα, αφού πάρουμε τα λεφτά, χωρίς να τίθεται θέμα παραμονής στο ευρώ και θα μπορούσαμε και να το αποφύγουμε, έτσι είπα αμέσως, αν συγκεντρωθεί στη Βουλή πλειοψηφία 3/5, 180 βουλευτών. Μετά έγιναν αυτά που ξέρετε, έγιναν οι Κάννες και γυρνώντας από τις Κάννες έκανα τη δήλωση, η οποία στην πραγματικότητα ανακάλεσε το δημοψήφισμα».

Αναφορικά με τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να περιέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας, συμπληρώνοντας ότι “εμμονή με την πρωθυπουργία έχει ο κ. Σαμαράς” και πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι “ο πρωθυπουργός”, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε για τη χώρα.

Ερωτηθείς για τα αισθήματα αδικίας που βιώνουν και εκφράζουν οι πολίτες, επισήμανε ότι το ελληνικό κράτος οικοδομήθηκε με άδικο τρόπο και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξαναγράψουμε τους κανόνες λειτουργίας του: «Τώρα πρέπει να ξαναγνωριστούμε όλοι», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας στη συνέχεια: «Ρωτήστε τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων αν εγγυώνται την καταβολή μισθών και συντάξεων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Έχουμε ένα βουνό ευθύνης ως πολιτικοί, ένα βουνό ολόκληρο. Αλλά λέω: ”Ο πολίτης έχει έναν μικρό κόκκο άμμου ευθύνη;”. Εγώ να πάρω τον Όλυμπο ολόκληρο πάνω μου. Από την αμμουδιά της ελληνικής παραλίας έναν κόκκο άμμου δεν μπορεί να αναλάβει ο Έλληνας πολίτης; Και λέω κάτι πολύ απλό, λέω ”ζήτα την απόδειξη. Ζήτα την απόδειξη”…»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι «μέχρι τώρα τρία πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν κατηγορηθεί για μαύρο πολιτικό χρήμα» και να απαντήσει στο αν «το χρώμα της μίζας είναι πράσινο», ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «και δικά μας στελέχη» ενεπλάκησαν σε υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είναι μπλεγμένοι και οι άλλοι, και ανέφερε τις υποθέσεις Βατοπεδίου, δομημένων ομολόγων, και ”κουμπάρων”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε επίσης ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε ότι όταν έγινε αντιληπτός ο τρόπος ζωής του Άκη Τσοχατζόπουλου, η παράταξη άλλαξε στάση απέναντί του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *