21.04.2000 – Μ. Βαρδάνης: «Η λήθη είναι η άδεια που όλοι δίνουμε για να επαναληφθούν τα ίδια»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Οι γενεσιουργές αιτίες των δικτατοριών δεν παύουν να υπάρχουν και σήμερα», υπενθύμισε ο Μιχάλης Βαρδάνης, υποστράτηγος ε.α και πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, μιλώντας στο προαύλιο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου συγκεντρώθηκαν αντιστασιακοί για να καταθέσουν στεφάνι στο άγαλμα του βασανισθέντος στρατηγού Σπύρου Μουστακλή, στη μνήμη των θυμάτων της αντιδικτατορικής αντίστασης.

«Εξαθλίωση, έλλειψη οραμάτων, διαπλεκόμενα, δηλαδή μια νέα τάξη πραγμάτων που σημαίνει διαμόρφωση κλίματος ωχαδερφισμού, απομονωτισμού, μοναχισμού, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι «το μήνυμα και τα οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα διδάσκουν τις αρετές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της εθνικής αξιοπρέπειας».

«Σήμερα», είπε ο κ. Βαρδάνης «μας βάζουν σε μια ΟΝΕ, επομένως φταίει και η πολιτεία στην απόσβεση μνήμης. Αλλά η λήθη είναι η άδεια που όλοι δίνουμε για να επαναληφθούν τα ίδια. Εμείς άλλα περιμέναμε: Αναγνώριση, όχι προσωπική, αναγνώριση του αγώνα. Και ιστορική αναγνώριση σημαίνει ότι τα χρόνια εκείνα είναι μια βαθύτατα ιστορική περίοδος για τη νεοελληνική ιστορία και είναι μια συνέχεια της αγωνιστικής διαδρομής του ελληνικού λαού. Γεγονός που σημαίνει ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να περάσει αυτόν τον ιστορικό χρόνο στα βιβλία της εκπαίδευσης. Και δεν έχουν περαστεί διότι, κατά την άποψή μου, θίγουν και πρόσωπα και δυνάμεις ή μάλλον την υπερδύναμη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *