22.04.2003 – Ν. Γκαργκάνας: «Οι Έλληνες θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερο»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Παρέμβαση για το Ασφαλιστικό πραγματοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Νίκος Γκαργκάνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε πρόσφατα η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είναι ημιτελής.

Παρουσιάζοντας την ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2002, ο κ. Γκαργκάνας, αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο μαχροχρόνιος στόχος της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Ασφαλιστικό. Επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε πέρυσι η κυβέρνηση στο ΙΚΑ, θα πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα Ταμεία.

Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτούνται αλλαγές στις παραμέτρους του Ασφαλιστικού συστήματος. Όπως είπε ενδεικτικά, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας των ασφαλισμένων. «Οι Έλληνες θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαργκάνας.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι, εάν δεν ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το τεράστιο κόστος που δημιουργείται, θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στο μέλλον με σημαντική αύξηση των φόρων. Παρατήρησε ακόμη πως ήδη οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αυξάνουν σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα. Πάντως ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι η νέα, αναγκαία, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να προχωρήσει με τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, όποτε και όταν αυτή επιτευχθεί.

Στην ετήσια Έκθεση της ΤτΕ επισημαίνεται ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2003 σε μεγάλο βαθμό είναι συνδεδεμένες με τη ζήτηση που δημιουργούν οι πάσης φύσεως εισροές από το εξωτερικό (Γ’ ΚΠΣ, Ολυμπιακοί Αγώνες). Έτσι και το 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο (3,7%). Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί ότι μελλοντικά (πιθανόν μετά το 2008) οι πόροι αυτοί θα περιοριστούν, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Η ΤτΕ καταγράφει ως μεγάλη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας την έλλειψη εξωστρεφών επενδύσεων. Επισημαίνει ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό. Παράλληλα η χώρα εμφανίζεται αδύναμη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα μετέφεραν τεχνογνωσία, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Προς τους κοινωνικούς εταίρους απευθύνεται η σύσταση της ΤτΕ για μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες δεν υπερβαίνουν την άνοδο της παραγωγικότητας. Διαπιστώνει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τους άλλους εταίρους στην ΕΕ, γεγονός που δεν διευκολύνει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Μάλιστα, σε ορισμένους τομείς της οικονομίας παρατηρούνται αυξήσεις, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες από την αύξηση της παραγωγικότητας, υποδαυλίζοντας έτσι τον πληθωρισμό.

Στις παρούσες συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση την αυστηρή προσήλωση στη δημοσιονομική πολιτική. Υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η χαλάρωση των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό. Ιδιαίτερη προσπάθεια συνιστά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Επισημαίνει ότι η αποκλιμάκωσή του στο επίπεδο αναφοράς που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ (δηλαδή 60% του ΑΕΠ), θα χρειαστεί περισσότερο από μία επταετία για να ολοκληρωθεί.

Τέλος, η Τράπεζα εισηγείται εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, στε να επιτευχθεί η μείωση των δαπανών και η παρουσία του κράτους σε τομείς που δεν είναι απαραίτητη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων δεν θα πρέπει να συνδέεται μόνο με την αναγκαιότητα της μείωσης του δημόσιου χρέους, αλλά θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τις ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *